2011-03-18

Chokladbiskvier

Eftersom jag ofta använder marängsmörkräm till att "spackla" mina tårtor med så händer det då och då att det blir över en del smörkräm. I veckan kom jag på att jag ju faktiskt kunde använda den till att göra makens favoritkakor: chokladbiskvier :) Hittade ett av Leila Lindholms recept men jag hoppade över citronen i smörkrämen. Supergott tyckte både maken och sonen :)



Här finns receptet om någon blir sugen på att testa:


Ingredienser:

Biskvibottnar:
250 g mandelmassa
1.5 dl strösocker
2 st ekologiska äggvitor

Smörkräm:
1 st ekologisk äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
0.5 st citron, saften
250 g smör
125 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe

Till doppning:
150 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör så här:

1. Botten
Sätt ugnen på 180 grader.

2. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.

3. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.

5. Smörkräm och doppning
Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.

6. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.

7. Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.

8. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.

9. Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen.

10. Rör ner kallt espressokaffe.

11. Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga.

12. Låt stelna i kyl eller frys.

13. Smält choklad till doppning i ett vattenbad.

14. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.

Lycka till!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar